Weet jij waar je voedsel vandaan komt?
Dit jaar geen goeie voornemens hier. Wij gaan 2018 in met de vraag ‘waar komt het eten op ons bord vandaan?’ De voorbije 2 jaar werkten we op een boerderij in Frankrijk en waren we zowat dagdagelijks met voeding bezig. Het is heerlijk genieten van de eitjes en het vlees van onze eigen gekweekte dieren, van aardappelen uit onze hof, van de smakelijke groenten van de bio-boer even verderop. Maar al die andere zaken die elke dag op onze tafel belanden, zoals koffie, thee, chocolade, diverse kruiden, pasta, rijst, noten, olie, boter enz. Waar komen deze producten vandaan? Wie kweekte ze en op welke manier?
Vanaf nu gaat het bij ons als volgt: wekelijks ontleden we onze boodschappenlijst én de etiketjes op de voedingswaren. Geleidelijk aan schrappen we alles wat van buiten Europa komt. Voor wat we echt missen, proberen we Europese varianten of alternatieven te vinden. Een behoorlijke uitdaging, maar tegen de 2de helft van 2018 willen we uitsluitend ‘Europees’ eten!
Waarom?
Noem het een nieuwsgierig onderzoek naar wat de Europese bodem aan lekkers te bieden heeft. Het transporteren van (voedings)waren van de andere kant van de wereld vraagt immers veel energie en geld. Véél meer dan nodig, naar onze bescheiden mening. Ecologisch kan je dat niet noemen. Ook al gaat het om bio-bananen, ze komen tot hier per boot. En laat die scheepvaart nu net één van de meest vervuilende vervoersmiddelen zijn.
Voor het eten in onze winkelkar belandt, passeert het een hele serie tussenschakels, die elk hun deel van de koek opeisen. Het resultaat is dat de producent, de boer dus, vaak maar een schamele prijs krijgt voor wat hij kweekt. Met dit project verplichten we onszelf om ons voedsel dichter bij huis te zoeken. Het wordt meteen een pleidooi voor de korte-keten, voor natuurlijke landbouw en voor zelf aan de slag gaan met wat moeder aarde ons biedt.
We are all related
Met wat wij hier in het westen consumeren, hebben we een impact op het milieu en op de levenskwaliteit van mens en dier, zowel dichtbij als aan de andere kant van de aardbol. Met dit project willen we daar bewust bij stilstaan. Regelmatig brengen we op onze website verslag uit van onze ervaringen, ontdekkingen en – wellicht ook – onze frustraties. Wij zijn alvast benieuwd naar wat deze uitdaging ons brengt. Jij ook?
Wim en Greet, De Groene Cirkel
Enjoy it’s from Europe
In 2015 startte de Europese Commissie een campagne om Europese landbouwproducten (vooral varkensvlees) te promoten in Canada en Japan. Ervan overtuigd dat dit geen duurzame oplossing bood voor de erbarmelijke situatie van veel varkensboeren hier, maakte Wim – uit frustratie – een facebookpagina aan met deze naam. Deze pagina blijkt nu heel toepasselijk voor ons jaarproject. Ook hier kan je ons Europees voedsel-avontuur volgen.
Dag Greet en Wim,
Echt tof, jullie blogbericht. Wat een interessante uitaging bezorgen jullie jezelf in 2018! Ik stel me ook dikwijls vragen bij de zeer verre reizen die ons voedsel aflegt voordat het in onze kookpot belandt! Het komt dikwijls van veel verderweg dan ik zelf ooit zal reizen… en tja, het kan zo lekker zijn, hé?
Tegelijk – eerlijk – sta ik er eigenlijk ook zo weinig bij stil als ik kies wat ik deze keer weer eens uit het grote aanbod in de winkel ga kopen!
Keuze genoeg! Bewust kopen = kiezen uit een heel groot aanbod, ook aan ‘winkelformules’: kopen in de buurtwinkel dicht bij huis? Op de markt? In een supermarkt of hypermarkt? Bij de bioboer? In de biosupermarkt? In de Oxfam wereldwinkel? Via het internet? Of kunnen we bepaalde producten gewoon veel beter laten?
De vraag van waar al dat voedsel komt en hoe het bij ons terecht komt, vind ik wel een heel mooi uitgangspunt om bewust te kiezen…
Ik kan erg genieten van lekker eten (van jullie waterzooi die we vorige week samen aten bvb, hhhmm…).
Dus ben ik echt nieuwsgierig: welke producten zullen er van jullie bord verdwijnen? Welke zullen er blijven?
Ik ga al lezend met jullie mee op ontdekkingstocht. Houden jullie ons op de hoogte? Veel succes!
Warme groetjes, Inge
Hey Inge, dankjewel voor je berichtje! Dat het ontdekkingstocht, wordt dat is zeker. Een waardig (en smakelijke) Europees alternatief voor chocolade vinden, dat wordt vast een hele uitdaging. Wordt vervolgd!!
Mooi initiatief om te delen. Wij verzorgen in Nederland tijdens de opleiding de maaltijd. Er is steeds meer vraag naar gezond eten. Voor mij als inkoper een kans om met jullie visie in mijn achterhoofd ook stil te staan bij waar het allemaal vandaan komt….we kopen al in bij de locale bakker, mogelijk zijn er meer alternatieven….wordt vervolgd.
Hey Hermien, dankjewel voor je berichtje! We zijn er zeker van dat je hier de komende tijd nog tips zal vinden voor de maaltijden die jullie bieden. Fijn dat je ook mee wil uitkijken naar gezonde voeding van dichterbij!
Interessant uitgangspunt! Hier in Zweden ken ik iemand (muzikant) die gedurende enkele jaren enkel eten kocht bij van degene die het geproduceerd had, zonder tussenhanden. Hij hielt er een mooie blog over bij die ook veel inspiratie gaf. Een hele uitdaging was dat ook. ‘Gelukkig’ reisde hij regelmatig in zijn beroep en kon zo aan wat meer exotische producten geraken 😉
Dag Evelyne, leuk jou te lezen! We zijn wel benieuwd naar de blog van die man, maar ’t is in ’t Zweeds, zeker?
Ik vind het best wel een beetje spannend ook om sommige exotische smaken misschien te moeten missen. Ongetwijfeld komen we ook leuke verrassingen tegen: zo vond ik al saffraan van Spanje en blijkt de saffraankrokus hier relatief goed teelbaar te zijn.
Herkenbaar! Ik eet bv zowat elke dag noten en begin me de vraag te stellen of ik me ga beperken tot notensoorten die lokaal voorkomen zoals hazelnoten en walnoten, in plaats van de hele tijd cashewnoten, paranoten etc te consumeren, hoe lekker ik die ook vind. En wat met de zo gehypete kokosolie,etc. Interessante kwestie.
Hey Sandra, merci voor je berichtje! Dat worden zeker toekomstige topics, ja: noten, pitten en zaden van hier en (gezonde) vetten die niet van de andere kant van de wereld komen. Ik ben zelf al helemaal benieuwd naar wat we gaan vinden…
Trouwens, interessante website hebben jullie!
Hoi Greet en Wim,
… En wat denken jullie van een eerlijke bloemenverkoop? Misschien kenden jullie dit aanbod al, voor mij was het een echte ontdekking: http://www.blommm.be. Heel tof, vind ik!
Warme groetjes, Inge