Weet jij waar je voedsel vandaan komt?

Dit jaar geen goeie voornemens hier. Wij gaan 2018 in met de vraag ‘waar komt het eten op ons bord vandaan?’ De voorbije 2 jaar werkten we op een boerderij in Frankrijk en waren we zowat dagdagelijks met voeding bezig. Het is heerlijk genieten van de eitjes en het vlees van onze eigen gekweekte dieren, van aardappelen uit onze hof, van de smakelijke groenten van de bio-boer even verderop. Maar al die andere zaken die elke dag op onze tafel belanden, zoals koffie, thee, chocolade, diverse kruiden, pasta, rijst, noten, olie, boter enz. Waar komen deze producten vandaan? Wie kweekte ze en op welke manier?

Vanaf nu gaat het bij ons als volgt: wekelijks ontleden we onze boodschappenlijst én de etiketjes op de voedingswaren. Geleidelijk aan schrappen we alles wat van buiten Europa komt. Voor wat we echt missen, proberen we Europese varianten of alternatieven te vinden. Een behoorlijke uitdaging, maar tegen de 2de helft van 2018 willen we uitsluitend ‘Europees’ eten!

Waarom?

Noem het een nieuwsgierig onderzoek naar wat de Europese bodem aan lekkers te bieden heeft. Het transporteren van (voedings)waren van de andere kant van de wereld vraagt immers veel energie en geld. Véél meer dan nodig, naar onze bescheiden mening. Ecologisch kan je dat niet noemen. Ook al gaat het om bio-bananen, ze komen tot hier per boot. En laat die scheepvaart nu net één van de meest vervuilende vervoersmiddelen zijn.

Voor het eten in onze winkelkar belandt, passeert het een hele serie tussenschakels, die elk hun deel van de koek opeisen. Het resultaat is dat de producent, de boer dus, vaak maar een schamele prijs krijgt voor wat hij kweekt. Met dit project verplichten we onszelf om ons voedsel dichter bij huis te zoeken. Het wordt meteen een pleidooi voor de korte-keten, voor natuurlijke landbouw en voor zelf aan de slag gaan met wat moeder aarde ons biedt.

We are all related

Met wat wij hier in het westen consumeren, hebben we een impact op het milieu en op de levenskwaliteit van mens en dier, zowel dichtbij als aan de andere kant van de aardbol. Met dit project willen we daar bewust bij stilstaan. Regelmatig brengen we op onze website verslag uit van onze ervaringen, ontdekkingen en – wellicht ook – onze frustraties. Wij zijn alvast benieuwd naar wat deze uitdaging ons brengt. Jij ook?

Wim en Greet, De Groene Cirkel

Enjoy it’s from Europe

In 2015 startte de Europese Commissie een campagne om Europese landbouwproducten (vooral varkensvlees) te promoten in Canada en Japan. Ervan overtuigd dat dit geen duurzame oplossing bood voor de erbarmelijke situatie van veel varkensboeren hier, maakte Wim – uit frustratie – een facebookpagina aan met deze naam. Deze pagina blijkt nu heel toepasselijk voor ons jaarproject. Ook hier kan je ons Europees voedsel-avontuur volgen.

Pin It on Pinterest

Share This